Luotto

Luotto

Luotto on kätevä tapa kattaa yllättävät kulut. Erilaisia luottoja on kuitenkin markkinoilla useita erilaisia, joten valinnan tekeminen voi olla haastavaa. Ei kuitenkaan kannata valita mitä tahansa luottoa, vaan etsiä juuri omaan tilanteeseen sopiva paketti. Valtavasta luottotarjonnasta löytyy jokaiselle sopivia ratkaisuja. Vertailemalla niiden joukosta voi löytää uskomattomia tarjouksia.

Luotto on kätevä apu

Luoton nostaminen voi olla kätevä apu niin pieneen kuin suureenkin rahantarpeeseen. Pieni, alle 1000 euron luotto kuten pikavippi voi auttaa kattamaan yllättävän laskun, takuuvuokran tai vaikka kuukauden ruoat. Suuremmalla kulutusluotolla tai 2000—8000 euron luottotilillä voi maksaa helposti suuremmat hankinnat kuten kodinkoneet, kulkuvälineet tai pienen remontin. Isommilla kulutusluotoilla ja järjestelylainoilla taas voi maksaa isommankin remontin, uuden auton tai esimerkiksi yhdistää olemassa olevia lainoja, kun niiden maksaminen tuntuu monimutkaiselta.

Erilaiset luotot

Luottoja on useita erilaisia, kuten edellä jo todettiin. Pohdi ensin, millainen luotto sopii sinun tilanteeseesi. Tässä lyhyesti erilaisten luottojen ominaisuuksia:

Pikavippi:

 • Alle 1000 euron kertaluontoinen luotto
 • Maksetaan useimmiten takaisin kokonaisuudessaan jo ensimmäisenä eräpäivänä
 • Myönnetään nopeasti; rahat voi saada jopa saman päivän aikana
 • Helppo saada; ei vakuuksia eikä takaajia
 • Voidaan myöntää myös 18-vuotiaille hakijoille
 • Korkokatto rajoittaa korkoja

Pikavipit ovat olleet markkinoilla jo useamman vuoden ja vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten lainatuotteiden joukossa. Viime vuosina tarjonta on supistunut korkokaton vuoksi. Pikavippejä myydään usein kiinteinä paketteina, ja korko voi olla jopa 0%, jos vipin maksaa takaisin jo ensimmäisenä eräpäivänä.

Joustoluotto:

 • Jatkuva sopimus; asiakkaalle myönnetään ilman vakuuksia tai takaajia luottotili, jolta lainaa voi nostaa luottorajaan saakka aina tarvittaessa
 • Luottoraja useimmiten 2000—5000€, mutta korkeampikin raja mahdollinen
 • Joustava takaisinmaksu: usein luotto voidaan maksaa takaisin sovittua aikataulua nopeammin ilman lisäkustannuksia
 • Markkinoilla useita erilaisia vaihtoehtoja mm. korkojen ja laina-aikojen suhteen
 • Alaikäraja 18—22 vuotta

Joustoluottojen tarjonta on erittäin monipuolinen. Koska näiden lainojen suhteen kilpailua on paljon, on tarjouksia runsaasti ja osa tarjoajista antaa jopa ensimmäisen noston luottotililtä ilmaiseksi. Joustoluotto on hyvä hätävara, sillä myöntämisen jälkeen tili on vapaasti käytössä. Kustannuksia ei kerry, ellei tililtä nosta lainaa.

Kulutusluotto:

 • 1000—50 000 euron kertalaina
 • Vakuudet tai takaus oman valinnan ja tilanteen mukaan
 • Runsas tarjonta, joten omaan tilanteeseen sopiva laina helppo löytää
 • Alaikäraja 18—22 vuotta

Kulutusluotto on yksi markkinoiden yleisimpiä tuotteita, sillä kulutusluotolla voi lainaa ottaa juuri tarvitsemansa summan. Tämä luotto sopii erityisesti suurempaan lainantarpeeseen. Moni yritys myöntää kulutusluottoja myös järjestelylainoiksi, jolloin sen avulla voidaan yhdistää lainat. Kulutusluottoa voi ottaa niin pankeista, yrityksistä kuin vertaislainanakin.

Näin sopiva laina löytyy

Lainaa ei koskaan ole järkevää ottaa enempää kuin tarvitsee, sillä siitä koituu aina kuluja. Sopiva lainasumma kattaa tarpeen ja on helppo maksaa takaisin. Kiinnitä siis lainasumman lisäksi huomiota myös lainasta kertyviin kuluihin sekä lainaerien suuruuksiin. Lainan erien suuruus vaihtelee yleensä, mutta on myös mahdollista valita laina, jonka kuukausittainen lainaerä on aina sama. Lainaerän suuruus on ideaalisesti sellainen, että sen ja muiden olennaisten menojen jälkeen kuukausibudjettiin jää vielä hieman ylimääräistä. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun hätäkassaa ei ole säästettynä.

Vertaile valitsemasi tyypin lainoja kätevästi lainavertailun avulla. Lainavertailusta käyvät ilmi tärkeimmät ehdot, laina-aika ja lainan kustannukset, joten valinnan tekeminen ja vaihtoehtojen puntaroiminen on helppoa. Kustannuksista kiinnitä huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo lainan kaikki kustannukset vuoden ajalta.

Isoa lainaa voi olla vaikea saada, jos on nuori tai kun luottotiedot ovat huonot. Tällöin lainaa voi hakea rinnakkaishakijan kanssa tai sopia sille takaajan. Luotto voi olla vaikea saada tällaisissa tapauksissa. Kannattaa myös varautua todistamaan tulot; ison lainan hakemiseen menee yleensä hieman enemmän aikaa kuin pieniin lainoihin, joiden riskit ovat sijoittajille vähäisemmät.